JÍDLO

Energy drinky a zdraví: Jsou energetické nápoje škodlivé?

Energy drinky a zdraví

Energy drinky jsou v dnešní době velmi oblíbené. Existují desítky druhů a značek s různými příchutěmi tohoto nápoje. Energetické nápoje vznikly pro podporu bdělosti, koncentrace a k posílení vaší energie. Jelikož je konzumují lidé všech věkových skupin a jsou oblíbené také mezi dospívajícími, nutí nás to klást si otázku zda jsou energetické drinky škodlivé? Jistě vás už někdy někdo varoval před jejich pitím a my jsme se rozhodli sepsat plnohodnotný článek na základě získaných informací o energy drincích.

Co jsou to energetické nápoje?

Energetické nápoje jsou nápoje, které nám mají dopomoci ke zvýšené energetické a mozkové výkonnosti. Mezi dnes nejznámější značky patří Red Bull, Monster, Rockstar, Big Shock, Semtex, Kamikaze nebo třeba Burn. Všechny tyto energy drinky obsahují určité množství kofeinu, který stimuluje funkce mozku a podporuje koncentraci a bdělost. Tabulka níže srovnává množství obsaženého kofeinu v jednotlivých výrobcích.

Obsah plechovky Množství kofeinu
Red Bull 250 ml 80 mg
Semtex 500 ml 160 mg
Monster 500 ml 160 mg
Rockstar 500 ml 160 mg
Big Shock 500 ml 160 mg
Kamikaze 500 ml 145 mg
Burn 500 ml 160 mg

Energetické nápoje kromě kofeinu obsahují také další složky:

  • cukr – je spojován s energií ve spoustě potravin
  • vitamíny B – hrají velmi důležitou roli v přeměně jídla na energii
  • deriváty aminokyselin – L-carnitin nebo taurin, jsou to často složky, které se objevují při určitých procesech v lidském těle ve velmi malém množství
  • bylinné extrakty – například Guarana nebo Ženšen

Energetické nápoje mohou zvýšit mozkovou činnost

Energy drinky a zdraví je velmi diskutované téma. Výzkumy opravdu prokázali, že energetické nápoje zvyšují paměť, koncentraci, reakční dobu a také snižují psychickou únavu. Jedna studie dokonce mluví o 24% nárůstu koncentrace a paměti při vypití 500 ml plechovky Red Bull. Působivé, že?

Někteří vědci toto připisují pouze kofeinu, zatímco jiní kombinaci kofeinu, cukrů a ostatních složek energetických nápojů.

Energetické nápoje fungují pokud se cítíte unaveni

Red Bull byl původně pro thajské řidiče kamionu a osvědčil se výborně. Není to jen povídačka, že pokud jste unaveni, tak vám energy drink pomůže. Některé testy dokonce prokázaly, že řidiči, kteří užívali energetické nápoje zvýšili kvalitu své jízdy a snížili svou ospalost.

Jsou energetické nápoje škodlivé?

Bohužel průzkum také prokázal, že energy drinky mohou mít negativní vliv na srdce a přispívat tak k srdečním problémům. V USA je zaznamenáno přibližně 20 tisíc návštěv na pohotovosti ročně spojených s užíváním energetických nápojů.Mohou také zvýšit krevní tlak a srdeční frekvenci což může být pro srdce špatné.

Většina odborníků se domnívá, že srdeční problémy spojené s užíváním energetických nápojů se vyskytují v důsledku nadměrného užívání kofeinu. Mnoho lidí, kteří trpěli srdečními problémy přiznali, že vypili denně i 3 energetické nápoje nebo je hojně míchali s alkoholem. Příležitostně by vám však energetické nápoje neměly ublížit.

Většina energetických nápojů obsahuje spoustu cukru

V jedné 250 ml plechovce RedBull se nachází zhruba 27 gramů cukru, což je celkem vysoké množství. Konzumace tohoto množství cukru způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi a pokud máte potíže s vysokou hladinou cukru nebo máte cukrovku, měli byste být zvláště opatrní s energetickými nápoji. Naštěstí dnes seženete spoustu příchutí, které jsou bez obsahu cukru a ty jsou rozhodně mnohem lepší.

Energy drink a alkohol? Křídla (Vodka & RedBull) ohrožují vaše zdraví

Pokud jste čekali, že vám tuto variantu schválíme, tak bohužel nemůžeme. I přesto, že je vodka popřípadě jiné destiláty velmi oblíbené míchat s energetickými nápoji, tak to není absolutně nic zdravého. Lidé, kteří pijí tyto nápoje mají tendenci vypít více alkoholu z důvodu stimulačních účinků energetického nápoje narozdíl od účinků alkoholu. Australská studie ve které bylo 403 účastníků prokázala, že lidé, kteří pili Red Bull s alkoholem měli až 6x vyšší srdeční palpitace (pocit bušení srdce). NEDOPORUČUJEME PROTO PÍT JAKÝKOLI ALKOHOL VE SPOJENÍ S ENERGETICKÝMI NÁPOJI.

Děti a dospívající vs. Energy drinky?

Energy drinky a zdraví především u mládeže je problém. Je to je palčivým tématem současnosti. Odhadem zhruba 31% dospívajících ve věku 12-17 let pravidelně konzumují energetické nápoje. Podle doporučení lékařů i vědců by však děti ani teenageři neměli ve velké míře energetické nápoje užívat. Argumentují tím, že kofein, který je obsažen v nápojích je vystavuje riziku závislosti a pozdějším problémům spojeným s častým pitím en. nápojů na srdce a mozek. Odborníci se sjednotili a stanovili bezpečnou míru denní dávky kofeinu pro tuto rizikovou skupinu, která je 100 mg.

Jsou energetické nápoje škodlivé?

Pro dospělé je bezpečná hranice denní dávky kofeinu stanovena na 400 mg. Energy drinky a zdraví není až takový problém, pokud se řídíte poučkou všeho ve vyšší míře škodí.

Pokud se vám článek líbil navštivte určitě sekci zajímavosti.

Hodnocení
0 (0 hlasů)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

Share
Published by
Zdeněk Hruška

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago