ZAJÍMAVOSTI

Jsou elektronické cigarety škodlivé? Vapování a e-cigarety mají vliv na zdraví

Jsou elektronické cigarety škodlivé? Tuto otázku si jistě někdy položilo spoustu lidí.

Elektronické cigarety a jejich kouření tzv. vaping (vejping) se stal v poslední době velmi populární. Lidé takto nahradili buďto cigarety, anebo je vyfukování dýmu baví a chutná jim a pořídili si elektronku jako alternativu vodní dýmky. Lidé, kteří takto nahradili kouření cigaret se nyní mohou potýkat s řadou negativních zdravotních účinků jako např. emfyzém, srdeční choroby, cévní mozková příhoda či potenciální zatím 100% neprokázaná rakovina plic. 

Na druhou stranu veliké plus vapingu (obzvlášť pro nekuřáky) je vůně, která je mnohokrát příjemnější než smrad z běžných cigaret. Každý, kdo začíná kouřit elektronickou cigaretu nebo o tom jen uvažuje by samozřejmě měl být obeznámen s důsledky, které z toho plynou. Je tedy vapování lepší než kouření cigaret? Jsou elektronické cigarety zdravé pro naše tělo?

Jak elektronické cigarety působí na vaše plíce?

První otázka, na kterou se většina lidí ptá je: „Jak vapování ovlivní naše plíce?“ Určitě musí existovat nějaké účinky, pokud nežádoucí látka pro organismus tak často proniká do našich nejdůležitějších dýchacích orgánů, kterými jsou plíce. Vědci dodnes nevydali ucelený názor na toto téma.

Zatím pouze jedna studie z roku 2015 potvrdila vznik zánětů a oxidaci v plicních buňkách. Ostatní průzkumy ukázaly buď nepatrné účinky nebo výzkum nebyl schopen jednoznačně vyhodnotit své výsledky vzhledem k nepřesným údajům.

Vznik zubního kazu díky vapování

Naprosto super věc na vapingu je, že na rozdíl o cigaret po ní netmavnou a nežloutnou zuby díky absenci dehetu. To však neznamená, že je to zdravé pro vaše ústa. Vědci odhalili, že především sladké příchutě mají negativní dopad na zubní sklovinu a zvyšuje se riziko vzniku zubního kazu.

Elektronické cigarety mohou dráždit vaše ústa i krk

Podle studie Tobacco Control inhalace aerosolizovaného propylenglykolu a glycerolu způsobuje podráždění úst, krku a suchý kašel. To nezní příjemně, zvláště pokud jste již náchylní k problémům s ústy a krkem. Studie také dospěla k závěru, že zatímco vapingové výrobky obecně obsahují méně toxinů než běžné cigarety, neexistují přesvědčivá data, která by dokázala, že vaping je méně škodlivý než kouření.

Vaping zvyšuje riziko onemocnění dásní

Bohužel mají e-cigarety negativní dopad na vaše dásně. A jak všichni víme, zdravé dásně jsou velmi důležité. Konkrétně, podle studie 2016 časopisu Oncotarget je vaping spojen se zánětem dásní. A zánět dásní je hlavním ukazatelem onemocnění parodontózou. Celkově vzato, vaping prostě není dobrý pro vaši ústní hygienu.

Způsobují e-cigarety srdeční onemocnění?

Přestože nejsou rozsáhlé studie, které se zabývají tím jak kouření e-cigaret ovlivňuje lidské srdce, většina literatury se shoduje v tom, že vaping není dobrý pro kardiovaskulární systém. Podle studie časopisu Current Atheroscleorosis Reports z roku 2019 má inhalování nepříznivý dopad na vaše srdce a oběhový systém. Navíc studie časopisu Stroke z roku 2019 zjistila, že kouření e-cigaret zvyšuje riziko srdečních chorob, infarktu a mrtvice. K podobnému závěru dospěla studie American Journal of Preventative Medicine v roce 2018.

Vaping zvyšuje srdeční frekvenci

Díky vapování vdechujete dávky nikotinu, což vám zvyšuje srdeční frekvenci. Na zvýšení tepové frekvence není však nic špatného jako např. u sportu, ale toto systematické zvyšování tepové frekvence může poškodit vaše srdce. Také se přijímáním nikotinu zvyšuje krevní tlak.

Kouření e-cigaret vás může udělat závislým na nikotinu

Přiznejme si to, důvod, proč je vapování tak super je především díky působení nikotinu. Inhalace nikotinu způsobuje krátký pocit euforie díky zvýšené hladině dopaminu. Tento proces trvá necelých 10 sekund před nástupem pozitivních pocitů, což je velmi rychlé uspokojení. Pokud někdo vapuje, byť s minimálním obsahem tabáku, může se stát velmi rychle závislým kuřákem cigaret.

Vapování může způsobit buněčnou dysfunkci

Vaše tělo je tak zdravé jako buňky, které jej tvoří. Bohužel pro uživatele elektronických cigaret bylo prokázáno, že vaping brání schopnosti buněk fungovat. Toto může výrazně snížit kvalitu a délku vašeho života. Také je dokázáno, že aerosoly, které se nacházejí ve výparech mohou kromě dalších nežádoucích účinků vyvolat dysfunkci buněk.

Další důležitá fakta o e-cigaretách ve zkratkách

  • Vapování má negativní dopad na vyvíjející se mozek.
  • Zatím není známý případ rakoviny způsobené e-cigaretami.
  • Kouření marihuany vapováním má vyšší účinky.

Jsou elektronické cigarety škodlivé? Jednoznačně ano i přesto, že nedokážeme s určitou přesností říci do jaké míry. Určitě se podívejte na článek o jedlé sodě a na co vše ji lze použít.

Hodnocení
0 (0 hlasů)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

View Comments

  • Všechno kouření je špatné a elektronky vám mohou akorát ulevit. Když jsme kdysi zkoušel přejít tak se mi to povedlo a můžu jen doporučit. Dobrý článek!

Share
Published by
Zdeněk Hruška
Tags: zdraví

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago