NEJ RECEPTY

KFC Recept: Proč je kuře z KFC tak dobré?

Pokud jste někdy ochutnali kuřecí z KFC, tak víte jak chutná. Co se ale skrývá za tajemstvím neodolatelné chuti, která vás nutí fastfoodový řetězec navštívit znovu? Existuje pro to vědecký důvod, který KFC nechce abyste věděli!

Tajný KFC recept

Úspěch je samozřejmě postaven na smaženém kuřeti, které samo o sobě je dost oblíbenou pochoutkou mnoha lidí (viz. kuřecí řízek). KFC jejich tajný recept chrání natolik, že jeho jediná kopie je umístěna uvnitř trezoru právního oddělení KFC – uvnitř jejich sídla. Pouze dva lidé na světě vědí, co se skrývá v receptu, který se skládá z 11 druhů bylin a koření.  Samotný pojem „tajný recept“ je skvělý pro marketing, ale jak už to bývá, nic nezůstane dlouho v tajnosti. V srpnu roku 2016 byl tento recept odhalen!

Příběh odhalení KFC receptu

V srpnu 2016 byl vyslán reportér Chicagských novin do původního místa vzniku společnosti KFC v Corbinu v Kentucky. Reportér se zde setkal s Joe Ledingtonem, který reportérovi ve spojitosti s článkem ukazoval staré rodinné fotoalba. Je to potomek legendárního Colonela Sanderse, který řetězec prodal. Náhodou na jedné fotografii ze zadní strany byl uveden seznam bylin, který se má smíchat se dvěma šálky mouky. Ledington nejdříve přiznal, že je to TEN recept, ale zanedlouho po zveřejnění řekl, že si nebyl jistý. Jaký je tedy tajný recept?

Recept na kuřecí z KFC

11 druhů koření smíchejte se 2 šálky mouky:

  • 2/3 lž. soli
  • 1/2 lž. tymiánu
  • 1/2 lž. bazalky
  • 1/3 lž. oregano
  • 1 lž. pepře
  • 1 lž. sušené hořčice
  • 4 lž. červené papriky
  • 3 lž. bílého pepře
  • 1 lž. mletého zázvoru
  • 1 lž. celerové soli
  • 2 lž. česnekové soli

Jak obalovat?

Doporučujeme maso naložit den předem do šťávy z citronu a kuřecího vývaru pro dosažení křehkosti a šťavnatosti.

Dále maso namočte ve vodě a položte do obalovací směsi. Masa se nedotýkejte rukama, pouze přehazujte obalovací směsí. Dělejte to metodou nasypat, přimáčknout a otočit.

Tento proces celý opakujte včetně namočení do vody, ale podruhé už mouku nepřitlačujte (pouze přehazujte a otáčejte ve směsi). Takto připravené kousky můžete smažit v oleji nebo péct v troubě.

Tajná přísada MSG

Pokud vyzkoušíte tento recept, tak vám pravděpodobně schází jedna poslední věc, aby Vám kuře chutnalo jako z KFC – a to příměs označená jako MSG. MSG neboli glutaman sodný je pojem, který jste možná slyšeli, možná ne. Je to speciální bílý prášek, který se přidává dnes ve většině fastfoodů do jídla a slouží ke zvýšení intenzity chuti jídla. U nás ho najdete pod označením E621 a v potravinářském průmyslu se používá, protože díky němu lze vyrábět jídla nižší kvality se stále dobrou chutí. Pokud tušíte, že glutaman sodný je nezdravá příměs, tak je to správně. Spekuluje se také, že svůj podíl na chuti má bílý pepř, který byl v minulosti vzácný. Bílý pepř obsahuje piperin, který aktivuje určité senzory v našem mozku. Také v dostatečném množství mívá antidepresivní účinky. Možná jeho výrazný podíl v receptu má co dělat s tím, jak jídlo z KFC vnímáme. Kromě těchto dvou přísad ještě kuře z KFC obsahuje velké množství soli. Z jednoho kuřecího prsa máte polovinu doporučené denní dávky soli.

Jíst či nejíst v KFC?

Jinými slovy jíst v KFC je do určité míry celkem v pořádku i přes obsažené kalorie, které jsou zde kvůli smažení v oleji a nezdravé složce MSG. Zkuste si doma s naším receptem udělat své KFC kuře například s řeckým jogurtem a zakysanou smetanou s bylinkama jako dip a dosáhnete téměř stejné chuti se slušnými nutričními hodnotami.

Pokud se vám článek KFC recept líbil, tak vám doporučujeme přečíst článek Hranolky z McDonaldu a co v nich opravdu je a budete se divit!

Hodnocení
3.17 (47 hlasů)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

View Comments

Share
Published by
Zdeněk Hruška

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago