UMĚLCI - ZLODĚJI

Marpo ukradl hudbu a zkopíroval MGK! Marpo je kopií Machine Gun Kellyho!

Marpo ukradl hudbu a zkopíroval MGK, to je holý fakt. Pokud jste fanoušci Marpa a jeho čecháčkovského Trouble gangu, asi bychom vás měli předem varovat – nebude to příjemné zjištění.

Marpo, civilním jménem Otakar Petřina je český pseudorapper a bývalý bubeník známé české skupiny Chinaski. Znát ho můžete již díky albům ‚Původ umění‘ a ‚Marpokalypsa‘, které jsou jeho první. V téhle době byl celkem oblíbený a měl našlápnuto na nadějnou kariéru na poli hip-hopové hudby.

Machine Gun Kelly a Marpo

Machine Gun Kelly je americký rapper ze středozápadu, který se z ničeho dokázal vyhoupnout až na pomyslný vrchol v USA. Vybudoval opravdu silnou fanouškovskou base pojmenovanou EST19XX. Marpo se častokrát objevoval na výletech za přáteli do Ameriky, a tak není divu, že se o tomto mladém talentu na vzestupu dozvěděl a stal se jeho fanouškem. V podstatě okopíroval vše, co udělal Machine Gun Kelly a aplikoval to na naší krásné zemi.

EST199X vs. Trouble Gang

Trouble gang je jednoduše řečeno název pro uskupení fanoušků Marpa a jeho celý tým. Cílem je vyvolat dojem přátelství a jakési pouto mezi umělcem a svými posluchači. Přesně takto přistupoval ke svým fanouškům MGK, zejména v začátcích kariéry. Věnoval fanouškům několik skladeb a opakovaně je označoval jako svou rodinu. Jelikož jej Marpo neprůstřelně okopíroval, lze polemizovat nad tím, že je to čistě marketing a součást celé pózy. Dokonale mu to vyšlo, jelikož hloupí lidé si dokonce tetují na své tělo nápisy „Trouble gang“ stejně jako Kellyho fanoušci „EST19XX„.

Ukradený styl i hudba

Další věc, která je jako přes kopírák je styl jak v oblékání, tak v samotné flow. MGK byl známý, že nosil EST19XX bandana šátek ať už na hlavě nebo mu alespoň visel v zadní kapse kalhot. Vždy ho však měl u sebe. Šátek byl samozřejmě obrandován a distribuován mezi fanoušky. To samé udělal i Marpo. Nejen, že Marpo ukradl hudbu, ale i styl.

Kromě šátků se jednalo o výrazné tetování po těle a dále snaha napodobit flow, což není úplně jednoduché. Ne nadarmo si MGK říká Machine Gun (kulomet) a bohužel Marpovy pokusy ve svých skladbách předvádět double time a fast rap byly velmi neúspěšné.

MGK byl nepopíratelně idolem a vzorem Marpa, je to však důvod aby obelhával své fanoušky a kopíroval styl svého idola, který je o 5 let mladší? Můžete se přesvědčit sami pokud najdete na Marpovo instagramu fotografii z koncertu MGK v Berlíně ze září 2012.

V té době však o žádným Trouble gangu nikdo nevěděl a nikdo merch nebo podezřele podobné bandana šátky neměl. No netrvalo dlouho od tohoto koncertu a Marpo vydal skladbu s názvem Drž Hubu. Hudební podklad je od skladby Hold On/Shut Up. O to bizarnější je fakt, že Marpo dělal v Praze předskokana Machine Gun Kellymu.

Hold On/Shut UP x Zavři Hubu

Marpo ukradl hudbu ke skladbě Zavři Hubu, s názvem skladby si nemusel dělat těžkou hlavu, jen ho přeložil do češtiny.

Marpo – Zavři hubu (official diss track na nikoho)

Machine Gun Kelly – Hold On (Shut Up)

Marpo a koncerty

Marpo se pokusil svými rádoby šílenými koncerty získat obdiv ragera stejně jako za něj byl označován MGK, avšak celé je to uměle vyvolané. Zkrátka jsme příliš důvěřivý národ, protože je to jen hra, které jsme uvěřili. Pokud jste někdy byli na Machine Gun Kellyho koncertě, tak jistě víte co je to pravá energie z živlu jakým skutečně je. Marpo ukradl hudbu, styl i celý koncept EST.

Customizovaný mikrofon v podání MGK, který je známý obměnou tématických stojanů a v podání fakers TG.

Závěrem

Je nám líto, pokud jste se stali fanoušky Marpa a této smyšlené mašinerie, ale kdo se alespoň trochu pohybuje v tomto žánru v USA si toho nemohl nevšimnout. Napomohl tomu také fakt, že jsme MGK sami od počátku sledovali a obdivovali – no Marpo to posunul na novou úroveň. Do dnes jde poznat, že i přes veškerou snahu Marpa, není schopen vytvořit plnohodnotnou skladbu místo hypu. Jedna věc je skvěle rapovat bez ohledu na instrumentál a druhá je být stále lehce podprůměrný i přes support producentů a dostupné hudební techniky. Důležité je, že přeci vydělal. Takhle to u nás ne jen v hudebním průmyslu funguje.

Kradená hudba, texty a jiné porušení autorských práv je v České republice poměrně známá věc. Kradlo se už od dob socialismu, kdy díky uzavřené společnosti stačilo vzít pár tónu ze světových megahitů, přidat český text a úspěch byl zaručen. Ve všech případech se nejedná o doslovnou krádež, protože u řady písní je napsán miniaturním písmem (téměř neviditelné) originální název písně. Bohužel valná většina, která původní hity neznala/nezná si opravdu myslela, že z Čech pochází ti opravdu nejtalentovanější hudebníci a na „hity“ si zvykla.

Hodnocení
1.33 (12 hlasů)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

Share
Published by
Zdeněk Hruška

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago