NEJ RECEPTY

BOLOŇSKÉ ŠPAGETY: Nejlepší recept (3 fotky)

Boloňské špagety jsou oblíbeným pokrmem po celém světě ačkoli v Itálii tento pokrm nikdo nejí se špagetami a dokonce se mu říká ragú.

Boloňské špagety jsou oblíbeným italským pokrmem, ačkoli v Itálii přílohu špagety k této omáčce neznají. Italové vaří boloňskou omáčku s těstovinami tagliatelle. V tomto receptu jsou obsaženy veškeré suroviny, které z vašich boloňských špaget udělají zaručeně nejlepší recept! Ideální doba vaření je okolo 3 hodin a někteří se dostanou na 4 hodiny.

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g pancetta není povinná
  • velká cibule drobné kostičky
  • 120 g mrkve drobné kostičky
  • 70 g celer drobné kostičky
  • 2 stroužky česneku prolisované
  • 350 g mleté hovězí maso můžete i mix s vepřovým
  • 100 ml bílé suché víno
  • 150 g čerstvých rajčat
  • 400 g rajčatové pyré
  • 1 lžička oregano
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 ks bobkový list
  • 2 kuličky nové koření
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml plnotučné mléko
  • třtinový cukr
  • strouhaný parmazán nebo pecorino
  • sůl & pepř
  • hrst čerstvé bazalky dle chuti
  • špagety nebo tagliatelle

Postup na boloňské špagety

#1 Do velkého hrnce přidejte olej, máslo, pancettu, cibuli, mrkev a celer. Po zesklovatění přidejte česnek a minutku míchejte. Přidejte mleté maso a vařečkou jej rozdělujte na menší kousky. Podlijte bílým vínem a vařte dokud se víno téměř nevypaří.

#2 Přidejte rajčata, rajčatové pyré, oregáno, muškátový oříšek (nejlépe čerstve nastrouhaný/podrcený), bobkový list a nové koření. Vařte a vždy když se omáčka bude přichytávat ke dnu, tak podlijte vývarem nebo vodou dle potřeby. Tento proces trvá cca 1 – 1.5 hodiny na mírném plameni.

#3 Na posledních 20 minut zalijte plnotučným mlékem na zjemnění omáčky a zbavení její nakyslé chuti. Dle chuti přidejte sůl, pepř a třtinový cukr. Na samotném konci vmíchejte do omáčky bazalku. Při podávání nezapomeňte posypat parmazánem (parmigiano reggiano) nebo ovčím sýrem pecorino.

Hodnocení
3.5 (2 hlasy)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

View Comments

Share
Published by
Zdeněk Hruška
Tags: recepty

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

4 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

4 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

4 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago