JÍDLO

VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O KEFÍRU: Výroba, zdraví i původ

Pokud jste fanouškem obyčejných jogurtů, pak budete pravděpodobně fanouškem kefíru. Stejně jako jogurt je fermentované jídlo, které znají lidé v různých částech světa už stovky let. Zprávy o zdravotních přínosech fermentovaných potravin jako kefír, kimchi a kombucha se šíří rychle a jsou stále více oblíbené.

Kefír se vyrábí kvašením mléka pomocí zrn kefíru

Jeho nejoblíbenější forma se vyrábí, když je mléko fermentováno s kefírovými zrny. Podle Cultures for Health mají tyto zrna kořeny v blízkosti Kavkazu, které byly po staletí kultivovány, pěstovány a předávány z jedné osoby na druhou. Tyto specifické a neobvyklé kultury polysacharidů, především kefiranu (odtud název), obsahují bakterie a kvasinky, které se živí mlékem a vypadají trochu jako želatinový tvaroh.

Kefír je jediný fermentovaný mléčný výrobek, o kterém je známo, že pochází z obilí. Protože tato kefírová zrna jsou tvořena aktivními bakteriemi a kvasinkami, jsou v podstatě živým organismem, který se mění a přizpůsobuje podle svého prostředí. Takže v závislosti na tom, od koho (nebo kde) vaše zrna pocházejí a jak se používají, se složení mikroorganismů v zrnech a kefíru může změnit.

Skutečný proces kvašení je jednoduchý – umístíte zrna kefíru do láhve nebo nádoby s mlékem asi na den a necháte zrna „krmit“, fermentovat mléko a vytvářet kefír. Skutečnou otázkou je, zda si chcete vytvořit svůj vlastní kefír, nebo jste rádi za kupovaný kefír? Chcete-li si však vytvořit svůj vlastní, potřebujete sehnat kefírová zrna, abyste mohli začít.

Může být vyroben z vody

Zrna mléčného a vodního kefíru se liší. Jinými slovy, nemůžete jednoduše umístit zrna mléčného kefíru do vody a očekávat kefír z vody nebo naopak. Zrna vodního kefíru mají spíše krystaličtější konzistenci, vypadají spíš jako kamenná sůl než tvaroh.

Tato vodní kef. zrna jsou umístěna v cukrové vodě, džusu nebo kokosové vodě, čímž se obilné cukry živí při fermentaci kapaliny. Rozhodování, zda chcete pít mléčný nebo vodní kefír, nakonec závisí na osobních preferencích. Ten vodní neobsahuje mléčné výrobky a často má méně kalorií díky použití vody jako „jídla“ pro kulturu. Také může být ochucen různými způsoby, což z něj činí dobrou alternativu k nápojům ze sodovky nebo ovocné šťávy.

Proces kvašení z něj dělá probiotickou bombu

Pravděpodobně jste slyšeli slovo „probiotika“ v použití se zlepšováním zdraví střev, ale co přesně jsou probiotika? Podle Cleveland Clinics jsou probiotika prospěšnými bakteriemi a kvasinkami, které žijí uvnitř těla. Je zcela normální a přirozené a ve skutečnosti zdravé mít bakterie uvnitř vašeho střeva, které skutečně pomáhají v boji proti špatným bakteriím a podporují zdravé imunitní funkce.

Zatímco každý má probiotika žijící uvnitř těla přirozeně, nemoci, stres, nevyvážená strava a užívání antibiotik mohou ovlivnit mikrobiom a v některých případech zničit zdravé bakterie. Konzumace probiotik ve stravě může pomoci obnovit zdravý mikrobiom a podpořit celkové zdraví. Kefír má více probiotik než obyčejný jogurt!

Obsahuje spoustu živin

Mléčný kefír není jen plný střevně zdravých probiotik, je také plný výživy. Obecně řečeno se vyrábí z plnotučného mléka (doma lze udělat z nízkotučného). Obsah výživy, který obvykle najdete v mléce, se také nachází ve výsledném produktu. Podle článku na Well.Org, 180 ml kefíru dodává mezi 3-6 gramy tuku (v závislosti na použitém typu mléka), 6 gramů bílkovin, 7-8 gramů uhlohydrátů, 20% z doporučená dietní dávka (DDD) vápníku a fosforu. Ve stejné porci najdete také 14% DDD pro vitamín B12, 19% DDD riboflavinu, 5% DDD hořčíku a malá množství vitamínu D, K2, organických kyselin a peptidů. Nutriční profily se samozřejmě mohou mírně lišit v závislosti na tom, jaký typ mléka se používá.

Je bezpečný pro lidi, kteří nesnáší laktózu

Podle Healthline se odhaduje, že zhruba 75% světové populace má zažívací potíže po konzumaci mléčných výrobků. Toto se nazývá „nesnášenlivost laktózy“ a označuje neschopnost člověka strávit uhlohydráty, které se nacházejí v mléčných výrobcích – laktóze. Podle studie zveřejněné v časopise Journal of American Dietetic Association v roce 2003 může konzumace kefíru zlepšit trávení laktózy a toleranci.

Je vhodný pro těhotné ženy

Podle Lifespanu patří mezi nejčastější gastrointestinální příznaky, kterým těhotné ženy čelí, průjem, zácpu a v některých případech syndrom dráždivého tračníku. Protože probiotika (a konkrétně kefír) jsou užitečná při řešení gastrointestinálních problémů, podle American Pregnancy Associacion mnoho těhotných žen užívá během těhotenství probiotický doplněk. Dobrou zprávou je, že studie zveřejněná v Canadian Family Physicians v roce 2011 zjistila, že probiotika jsou považována za bezpečná pro použití během těhotenství. To znamená, že neexistuje důvod, proč by těhotné ženy nemohly přirozeně posilovat zdraví střev konzumací potravin bohatých na probiotika, a kefír je dobrá volba, protože může kolonizovat ve střevech a časem zlepšit zdraví střev.

Pomáhá zlepšit zdraví kostí

Silné kosti jsou nezbytné pro udržení celkového zdraví obzvláště se stoupajícím věkem. U jedinců, u kterých dochází k úbytku kostní hmoty (osteoporóza), je větší pravděpodobnost, že dojde ke zlomeninám kostí, což může výrazně ovlivnit kvalitu života a může dokonce vést k předčasné smrti. To vypadá jako docela dobrý důvod k posílení síly kostí, když jste mladí, že? Podle článku o Healthline se kefír jeví jako dobrý způsob, jak zvýšit příjem vápníku, aby bylo možné dodržovat doporučené denní dávky. Navíc obsahuje kromě vápníku vitamin K2, který pomáhá zvyšovat metabolismus vápníku a může snižovat riziko zlomenin.

Může pomoci při alergiích a astmatu

Jednou skutečně překvapivou výhodou kefíru je, že může pomoci zmírnit příznaky alergií nebo astmatu. Studie v tomto smyslu jsou stále omezené a většinou se zaměřují spíše na zvířata než na lidi, existují však důkazy, že kefír může potlačit zánět dýchacích cest spojený s astmatem. Okolo tohoto tvrzení je stále spoustu otazníků, ale proč to nezkusit?

Lze ho použít v mnoha receptech

Snadno ho začleníte do receptů místo mléka nebo jogurtu. Chutný je také ve smoothies. Kapalinu můžete jednoduše použít místo vody, mléka nebo jogurtu a zvýšit tak svůj denní probiotický příjem. Zkuste hodit borůvky, banány, hrst špenátu a nějaký kefír do mixéru a během několika minut vykouzlíte chutnou snídani bohatou na živiny. Ale smoothies nejsou jediný způsob, jak ho v receptech využít. Stačí trošku pogooglit a nápady jsou na stole.

Pro další zajímavosti navštivte sekci jídlo.

Hodnocení
5 (1 hlas)
Filip Hořejší

Share
Published by
Filip Hořejší

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

3 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago