Chilli a zdraví je rozhodně zajímavé téma nejen pro milovníky papriček od jalapeňos po habaňeros. Pikantní jídla jsou jednou z věcí, které buďto milujete nebo nenávidíte. Stejně jako mnoho věcí, které jíte, tak i pálivá paprička může mít velký vliv na vaše tělo a vaše zdraví, a to jak bezprostředně po konzumaci, tak v dlouhodobém časovém horizontu. Kromě zažívacích účinků a zvyšování energie existuje celá řada věcí, které se mohou tělu stát, když jíte pálivé jídla.
Pokud jste někdy kousli do pálivé chilli papričky nebo jste to třeba přehnali s pálivou omáčkou, tak víte, že vás nepříjemná bolest dovede pořádně potrápit. Podle BBC však okořeněné jídlo chilli papričkou ve skutečnosti nezpůsobuje žádné vážně poškození měkkých tkání v ústech. Toto charakteristické pálení způsobuje kapsaicin, což je molekula, která se přirozeně vyskytuje v papričkách. Kapsaicin se váže na receptory na vašem jazyku, které detekují zvýšenou teplotu a naznačují bolest. To je důvod, proč se cítíte jako by vám hořelo v puse pokaždé, když pozřete chilli.
Kdykoli sníte chilli papričku nebo třeba jen ostré jídlo, vaše tělo podstoupí termogenezi, což je proces, kterým se podle Thrillist zvyšuje vnitřní teplota těla. To způsobuje, že se snáze potíte, teče vám z nosu a vaše tvář (někdy i jiné části těla) zčervenají, protože nejmenší krevní cévy v těle nazývané kapiláry se rozšiřují. Je to však příznivé, takže žádné obavy.
Krátce poté, co váš jazyk reaguje na kapsaicin obsažený v chilli, váš nervový systém uvolňuje ‚hormon štěstí‘- endorfin. Podle NPR’s The Salt jsou tyto endorfiny uvolňovány, aby vám pomohly se vyrovnat s bolestí – pálením v ústech.
Ano, po požití pálivých chilli papriček nebo jakéhokoli jídla, kde jsou obsaženy se vám skutečně zrychluje srdeční frekvence. Podle Thrillist se po požití chilli zvyšuje množství krve tekoucí do žaludku, což způsobuje také zvýšení srdeční frekvence a následně zvýší aktivitu krevního oběhu v celém těle.
Určitě jste někdy zažili, že pokud jste snědli něco dost pálivého, tak jste nos měli jako byste bojovali s rýmou. Zatímco toto je velmi známý jev, také se zvyšuje tvorba slin v ústech. Podle Slate vaše slinné žlázy zrychlí svůj proces tvorby slin ve snaze vyčistit veškerý kapsaicin, který je stále v ústech.
Podle Everyday Health byste se měli vyhýbat pálivým papričkám pokud jste více náchylní na pálení žáhy. Pikantní jídla mohou podporovat pálení žáhy, které rozhodně není nijak příjemné. Počáteční pocit není vlastně pálení žáhy, ale spíš vazba kapsaicinu na receptory vašeho jícnu, což způsobuje pálení, které vám může připadat jako pálení žáhy. Někdy, i když ne tak často, vás postihne skutečné pálení žáhy po kořeněných jídlech, když kapsaicin (opět) způsobí, že svalová chlopeň v horní části žaludku zůstane otevřená příliš dlouho, což umožní žaludeční kyselině dostat se zpět do jícnu.
I když se to nestává každému, někteří lidé (třeba já) mají tendenci se žaludeční bolestí a křečemi po jídle pálivého jídla. Podle Slate existují receptory bolesti, které lemují tenké střevo, které, když zaznamenají kapsaicin, mohou uvolnit neurotransmiter, který způsobuje žaludeční kontrakce (také známé jako křeče). Občas přijdou bolestivé křeče nebo dokonce průjem. Já pálivé jídla přesto miluji natolik, že si nedovedu představit jejich omezení navzdory těmto komplikacím 😀
Clifford W. Bassett, lékařský ředitel Allergy a Asthma Care v New Yorku, uvedl v rozhovoru s HuffPost, že kapsaicin v kajenském pepři a chilli papričce pomůže odstranit lehké typy alergií. Pokud jste na alergie náchylní, zkuste konzumovat zejména na jaře chilli, třeba se dostaví zázračný výsledek. Sezónní alergie může být velmi nepříjemná, ale pokud vám trochu chilli omáčky může pomoci, je to jen další důvod, proč si ráno trochu pokapat Srirachou vejce se slaninou.
Pokud se snažíte pár kilo shodit, tak možná budete chtít zvýšit příjem chilli papriček. Podle Science Daily zvyšuje kapsaicin vaši tělesnou teplotu, to může pomoci zvýšit metabolismus a spálíte více tuků, takže vaše úsilí o hubnutí bude úspěšnější, než kdybyste do své stravy nezahrnuli potraviny obsahující kapsaicin.
I když se to nestane bezprostředně poté, co si dáte jídlo ve kterém bylo chilli, pokud budete důsledně jíst chilli v průběhu let, mohlo by to pomoci snížit váš krevní tlak. (Science Daily) Pokud budete jíst pravidelně potraviny obsahující kapsaicin, v průběhu času molekula pomůže krevním cévám v těle relaxovat a sníží váš celkový krevní tlak. Ještě pořád nezvážíte nákup Tabasca do svých zásob?
Tento účinek není samozřejmě okamžitý, ale může mít dlouhodobý zdravotní přínos pro mužské milovníky chilli. Podle výzkumu z roku 2010 zveřejněného v časopise Future Oncology může kapsaicin dobře fungovat při potlačování růstu nádorů prostaty.
Ano, vidíte správně, jíst více chilli paprik vám může pomoci žít déle. Je to poslední bod, který bychom chtěli zmínit, ale je třeba ho brát samozřejmě s rezervou. Podle průzkumu publikovaného v BMJ v roce 2015, při každodenní konzumaci chilli došlo k relativnímu zvýšení (o 14%) doby života. Slyšeli jste, že kořeněné jídlo je pro vás dobré, ale nyní víte, že konzumace pálivé omáčky vám může celkově pomoci žít více let.
Na otázku „Proč jíst pálivé papričky“ jsme myslím odpověděli dostatečně. Chilli a zdraví jde do určité míry ruku v ruce. Máte rádi chilli papričky? Která odrůda nebo značka omáčky je vaše nejoblíbenější? Pochlubte se v komentářích níže. O nejpálivější chilli papričce na světě pojmenované „Dračí dech“ jsme psali v tomto článku. Pro další články navštivte sekci ZAJÍMAVOSTI.
Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…
Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…
Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…
Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…
Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…
Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…