JÍDLO

DATUM SPOTŘEBY: Co můžete sníst po datu spotřeby? (14 potravin)

Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti musí být uvedeny dnes již na všech potravinách. Rozdíl mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti není zanedbatelný. Datum spotřeby udává dobu, dokdy je bezpečné potravinu jíst, zatímco minimální trvanlivost značí dobu, kdy je potravina nejvíce kvalitní (i to nemusí být úplně pravda). Díky moderním konzervačním technikám a široké dostupnosti ledniček nám dnes potraviny vydrží o něco déle. V mnoha případech je však datum expirace pouze orientační a jídlo může být konzumováno i po uplynutí této doby. Podle světové statistiky je 1/3 veškerého vyprodukovaného jídla plýtvání a nakonec potraviny skončí v popelnici. V USA se jedná o 40% všech vyrobených potravin.

Existují určitá data spotřeby, která dodržet musíte, ostatní jsou ale spíše orientační a tyto potraviny lze konzumovat i po vypršení doby expirace. Jak tedy poznáte rozdíl? Sepsali jsme pro vás potraviny, které musíte dodržovat a které nemusíte vůbec brát v potaz.

Do kdy můžeme jíst tyto potraviny?

#1 Vejce

Vejce jsou jednou z nejčastějších potravin v domácnosti a je to potravina u které doba trvanlivosti není úplně směrodatná. Určitou dobu lze po uplynutí tohoto data vejce stále jíst. Je sice velmi obtížné určit, zda je vejce stále v pořádku pokud je stále neporušené, ale možná jste slyšeli, že staré vejce se ve vodě vznáší. Vejce jsou stále dobrá po dobu 3-5 týdnů od zakoupení/expirace a lze počítat i s delší dobou v případě skladování v chladu a temnu. Zkažené vejce také po rozbití poznáte ihned po silném zápachu.

#2 Mléko

Jistě vás překvapí, že i mléko jakožto mléčný výrobek lze po datu spotřeby uvedeném na krabici/lahvi lze bezpečně konzumovat. Obecně platí, že maximálně týden po spotřebě je mléko stále dobré. Samozřejmě vždy dejte na vůni, barvu a hustotu. Ke zvýšení trvanlivosti rozhodně mléko uchovávejte v chladu. Není doporučeno mléko uchovávat ve dveřích lednice, kde teplotá neustále kolísá. Místo toho jej uložte do regálů.

#3 Sýr

U sýru samozřejmě záleží na druhu sýru. Obecně však platí, že všechny sýry mají tendenci vydržet i nějaký čas po expiraci. U sýra je většinou vzhled důležitější než datum na jeho obalu. Existují sýry (např. Brie), kdy mají „plíseň“, ale je to vlastně žádoucí a do koše rozhodně nepatří. Sušené sýry samozřejmě vydrží déle než ty méně suché. Pokud sýr vypadá a voní dobře, je pravděpodobně v pořádku a můžete jej konzumovat. Chuť sýra postupem času zesiluje, ale to není důvod k jeho vyhození. Pokud po kousnutí do sýra cítíte brnění, vyplivněte jej a zahoďte!

#4 Syrové maso nemá trvanlivost jen tak!

Syrové maso je potravina, u které rozhodně musíte dbát na datum spotřeby. Převážná většina masa mohou být skladována pouze v lednici a pouze pár dní! Pokud po nákupu maso nehodláte ihned spotřebovávat, co nejdříve jej opláchněte a dejte zamrazit (prodloužíte dobu trvanlivosti až o měsíce). O syrovém mase se dočtete také zde.

#5 Med

Med má pověst jídla, které se nemůže zkazit. Je to částečně pravda a můžete jej uchovávat velmi dlouhou dobu, pokud dodržíte skladovací podmínky. V medu je nepatrná vlhkost, takže v něm organismy nemohou dlouho žít. Aby byl váš med čerstvý, je třeba jej pořádně uzavřít, zabránit vlhkosti a skladovat ho v chladu a suchu.

#6 Džusy

Ovocné džusy a šťávy vydrží déle než si myslíte. Často bývají nakyslé a to není zrovna příznivé pro vznik bakterií. Ovocná šťáva je obvykle dobrá i po datu spotřeby zatímco zeleninová šťáva/džus je o něco horší. Džusy, které nejsou vyrobeny pouze z čerstvého ovoce (90% džusů), obsahují přidaný cukr. Cukr zde také působí jako konzervační látka. Dále platí, že čerstvý džus nikdy nevydrží, tak jako ten konzervovaný např. v lahvi. Doba spotřeby takového džusu se může prodloužit i na 3 měsíce. Špatný džus bude kyselý a cítit plísní.

#7 Plechovky a konzervy mají trvanlivost neomezenou

Na konzervách a plechovkách je sice uvedeno minimální datum trvanlivosti, ale u většiny potravin vás nemusí vůbec zajímat. Některé kyselé potraviny např. rajčata v konzervě jsou dobré jen rok a půl, u ostatních je toto datum spotřeby prodlouženo o několik let. Tyto konzervy skladujte na chladném a suchém místě pro dosažení nejlepšího výsledku.

#8 Těstoviny

U těstovin je trvanlivost závislá na výrobě a také balení. Pokud skladujete čerstvé domácí těstoviny, tak vydrží jen 4-5 dní kvůli vejcím, které se do těstovin přidávají. Sušené těstoviny naopak nebývají vyráběny s přidanými vejci a vydrží 1-2 roky po datu spotřeby. Nejvíce těstoviny vydrží ve svém původním obalu nebo v obalu či sklenici, kde se nenachází příliš mnoho vzduchu.

#9 Chléb

Chléb patří mezi potraviny, kde vzhled říká o kvalitě výrobku více než datum spotřeby. Pokud vidíte, že na chlebu neroste žádná plíseň je naprosto bezpečné jej konzumovat. Většina lidí ukládá chléb při pokojové teplotě, ale v chladu se mu daří o něco lépe. Sice hrozí riziko vysychání chleba, což nás u chleba na tousty nemusí trápit. Chléb můžete také na několik měsíců zmrazit. Ve spíži by měl chléb vydržet 5-7 dní.

#10 Jogurt

Pokud jíte jogurty, tak jistě víte, že nám výrobci nedávají příliš času na spotřebování těchto produktů. Nelamte si s tím hlavu a nevyhazujte jogurt jen proto, že je pár dní po datu trvanlivosti. Pokud máte jogurt neotevřený a uložený v ledničce, tak vydrží až dva týdny po datu uvedeném na víčku. Otevřený jogurt uložený v lednici by měl vydržet 5-7 dní. Pokud jste však jogurt nechali při pokojové teplotě více jak 2 hodiny, tak ho raději vyhoďte.

#11 Lahůdky a uzeniny

U tohoto druhu potravin nikdy neriskujte. I přesto, že váš oblíbený salám nebo šunka vypadá stále dobře, pokud je po datu spotřeby nikdy ji nejezte! Listérie jsou bakterie, které přežívají i v chladu a vyskytují se na tomto druhu potravin. Tyto potraviny jsou obvykle zkažené pokud páchnou nebo jsou slizké.

#12 Zmrzlina

Trvanlivost zmrzliny se odvíjí hlavně od jejího balení. Zmrzlina je sice zmražená, což by nejednoho napadlo, že ji lze uchovávat neomezeně, ale pozor. Růst bakterií ve zmrzlině je pouze velmi zpomalen a pokaždé kdy je vystavena vzduchu a začne roztávat, tyto bakterie rostou. Otevřenou zmrzlinu proto spotřebujte do 2 měsíců od jejího otevření.

#13 Pivo

Pivo se narozdíl od vína časem nezlepšuje. Datum spotřeby je na pivu uveden z určitého důvodu. Pivo je vždy během prvních pár měsíců od stáčení v té nejlepší kvalitě. Poté se ale chuť piva začíná ničit. Pití prošlého piva není nijak zvlášť člověku nebezpečné, ale jeho chuť bude o poznání horší. Není tak pravda, že kde je alkohol, to se nezkazí.

#14 Zakoupené jídlo

Pokud si v restauraci zabalíte jídlo, nebo si jídlo koupíte ve fastfoodu, tak pravděpodobně na obalu nenajdete trvanlivost. Zbytky jídla mohou zůstat při pokojové teplotě maximálně dvě hodiny. Chlazením v ledničce samozřejmě prodloužíte trvanlivost, protože růst bakterií je pouze zpomalen. Zbytky jídla však skladujte maximálně 2-3 dny.

Pokud se vám tento článek líbil, budeme rádi za sdílení popřípadě vaše komentáře pod článkem. Doporučujeme navštívit článek KFC – proč je tak dobré?

Hodnocení
3.88 (8 hlasů)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

Share
Published by
Zdeněk Hruška
Tags: potraviny

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago