JÍDLO

Jedlá soda a její využití v domácnosti (4 fotografie)

Jedlá soda a její využití v domácnosti

Jedlá soda (anglicky baking soda) je vskutku pozoruhodná látka. Její využití je velmi rozmanité. Vzpomenete si na ní samozřejmě až když ji potřebujete použít při pečení nebo v lednici, jelikož je známo, že dovede absorbovat pachy což se v případě ryby, kterou jste měli včera k večeři náramně hodí. Tak schválně – věděli jste třeba, že pokud máte stojan na koření a k němu umístíte krabičku se sodou, tak vám pomůže zabránit vzájemnému smíchání vůní jednotlivého koření? Absorbce nežádoucích pachů však není jediným tajemstvím jedlé sody.

Překvapivě ji lze využít při kosmetické rutině, k čištění, osvěžení nebo odstranění skvrn. Jedlá soda je opravdu užitečný pomocník v domácnosti. Nenechte ji ležet někde v šuplíku nebo ve spíži a nechte ji pracovat díky těmto našim tipům.

#1 Vyčistěte troubu pomocí jedlé sody

Pokud znáte Marthu Stewartovou, tak zrovna tato známá americká novinářka, herečka, spisovatelka a moderátorka prohlašovala jedlou sodu za netoxický přírodní čistič trouby. Doporučená metoda čištění trouby je smíchat 3/4 šálku jedlé sody se 1/4 šálku teplé vody a přidat několik kapek vonných éterických olejů, pokud chcete, aby vaše trouba příjemně voněla. Pokud chcete jen neutralizovat pach posledního jídla, které jste pekli (pochopitelně, pokud to byla právě ta včerejší ryba), tak nemusíte vonné oleje ani používat. Touto zázračnou pastou vytřete troubu a nechte působit přes noc. Ráno můžete navlhčeným hadříkem troubu vyčistit. Voilá! Trouba je čistá a bez zápachů.

#2 Jedlá soda vyčistí a oživí váš koberec

Že koberec denodenně špiníme svými kroky je nám snad jasné. Koberec však také absorbuje pach z cigaret, domácích zvířat, spáleného jídla a dalších činitelů. Všem je určitě jasné, že v případě koberce je třeba jej často vysávat či luxovat kvůli nečistotám. Pokud však chcete mít jistotu, že váš koberec voní, tak použijte jedlou sodu, která je velmi levná. Jedlá soda totiž pronikne hluboko do koberce a dokáže ho zbavit veškerého zápachu.

Nejprve vysajte koberec jak jste zvyklí a poté posypte celý koberec jedlou sodou. Pokud máte hluboký koberec, připravte se pro co nejlepší účinek sodu vmasírovat do koberce. Jedlou sodu takto nechte ležet několik hodin (nejlépe přes noc) a poté ji vyluxujte vysavačem. Pokud máte nějakou zažranou špínu a nečistotu, která jde stále trošku cítit, tak aplikujte na toto místo jedlou sodu podruhé. Dvě takové aplikace bezpečně zbaví koberec veškerého zápachu i špíny.

#3 Na ucpaný dřez zkuste jedlou sodu!

Jedlá soda je alkalická sloučenina, která je ideální pro rozpouštění organických materiálů, jako je tuk, olej a mastnota. Tyto látky bývají nejčastější příčinou ucpaných kuchyňských dřezů. Komerčně dostupné chemické čisticí prostředky mohou být nebezpečné pro vaše zdraví zatímco jedlá soda je docela neškodná.

Při první metodě čištění odpadu ve dřezu se používá jedlá soda spolu s vroucí vodou, mýdlem na nádobí (jarem) a octem. Stříkněte trochu prostředku na nádobí do ucpaného odtoku, poté nalijte studenou vodu. Dále přidejte šálek jedlé sody a po ní šálek octa – tady začíná zábava! Při spojení octa s jedlou sodou začne směs šumět a pěnit a hned co tento ohnostroj skončí, tak počkejte pět minut a poté spláchněte směs dvěma šálky vroucí vody.

Druhý, méně dramatický způsob čištění odpadu zahrnuje jedlou sodu a sůl. Do odtoku nasypte půl šálku jedlé sody a poté půl šálku soli. Nechte pracovat přes noc a ráno propláchněte dvěma šálky vroucí vody.

#4 Jedlá soda je také skvělý pomocník při praní prádla

Máte skvrny organického nebo dokonce biologického původu? Jedlá soda může pomoci. Pokud máte mokrou skvrnu, posypte ji jedlou sodou, aby pomohla absorbovat vlhkost a pach. Pokud skvrna zaschla, navlhčete ji a naneste pastu z jedlé sody smíchané s trochou vody. Tato pasta by měla být aplikována hodinu nebo více před praním a může pomoci zesvětlit skvrny z krve, potu a dokonce i zvratek.

Jedlá soda může také pomoci s těžko odstranitelnými skvrnami z ovocné šťávy nebo vína. I když je nejlepší ošetřit tyto typy skvrn, když jsou čerstvé, jedlá soda může pomoci v nouzové situaci. Stačí ji posypat na nově obarvené místo a později, až budete mít čas, vyplachujte skvrnu z druhé strany horkou vodou. Tím se opláchne už vysušená jedlá soda a měla by se s ní vyplavit velká část skvrny.

Fakta o jedlé sodě

Jedlá soda cena

1 kilogram jedlé sody lze sehnat i za méně než 5O korun. Objednat ji můžete zde.

Jedlá soda a ocet

Tato kombinaci funguje perfektně. Jedlá soda čistí, ocet desinfikuje!

Jedlá soda na vlasy je mýtus

Možná jste zaslechli, že mytí vlasů jedlou sodou nebo dokonce moukou je nějakým způsobem prospešné. Není to však pravda.

Jedlá soda z hlediska chemie

Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) se také používá při výrobě cracku z kokainu.

Jedlá soda a zdravotní účinky

Jedlá soda, kterou rozpustíte ve vodě vám může jako zásaditá látka pomoci při pálení žáhy. Může vám pomoci i při některých trávicích problémech.

Pokud se vám tento článek líbil, přečtěte si článek o potravinách, jejichž datum spotřeby nemusíte dodržovat. Své postřehy a tipy můžete psát také do komentářů pod článkem.

Hodnocení
0 (0 hlasů)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

Share
Published by
Zdeněk Hruška
Tags: jedlá soda

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago