CESTOVÁNÍ

Neobvyklé tropické ovoce, které musíte vyzkoušet! Celkem 13 druhů!

Ovoce je velmi oblíbenou součástí naší stravy, u někoho více u někoho méně. Někdo si rád dopřává pomerančovou šťávu k snídani a někdo si zase rád vychutná čerstvé jahody nebo třeba kokosovou vodu. Existuje téměř šokující množství neobvyklých tropických plodů o kterých jste ani nikdy neslyšeli natož jste měli příležitost jej vyzkoušet. Rozhodně byste to však měli udělat a zde se dočtete na co si máte dát pozor. Ať už jste na festivalu exotického ovoce nebo plánujete cestu do zahraničí. Jedná se však o nejvíce neobvyklé tropické ovoce, které musíte vyzkoušet před svou smrtí!

Neobvyklé tropické ovoce:

#1 Cherimoya

Vím, co si říkáte, Cherimoya nevypadá tak lákavě, ale to pouze dokazuje, že vzhled často klame. Uvnitř této šupinaté slupky, díky které Cherimoya vypadá spíše jako dračí vejce než tropické ovoce se ukrývá sladká a krémová dužina, která připomíná pudink. Často se ovoce podává vychlazené a nakrájené na plátky a na některých místech ho nazývají jako „pudinkové jablko“.

Kromě toho, že výborně chtná obsahuje antioxidanty, vitamíny a živiny, které pomáhají regulovat krevní tlak a trávení. A to vše v chutném zákusku. Toto ovoce pochází z Jižní Ameriky a daří se mu ve vysokých nadmořských výškách. Ideálně se s tímto ovocem můžete setkat na své vysněné dovolené v Peru.

#2 Durian

Durian je nejvíce zapáchající ovoce na světě. Toto ovoce má uvnitř dužinu, která silně zapáchá dokonce i přes to, že je slupka neporušená. Tento odér někteří přirovnávají k odpadní vodě nebo shnilé cibuli. Toto ovoce je výjimečné už jen touto skutečností a určitě jej neváhejte vyzkoušet. Chuť je však sladká a vy si toto ovoce můžete vychutnat především na jihu Asie, ale pozor v některých hotelích a hromadné dopravě bývá kvůli svému zápachu zakázáno.

#3 Breadfruit (Chlebovník)

Toto exotické ovoce najdete na Hawaii. Nejčastěji se tepelně upravuje a po takové úpravě by se chuť dala přirovnat k bramboře nebo čerstvě upečenému chlebu. S tímto podivným ovocem se můžete setkat také na Srí Lance, kde se běžně používá. Zajímavé je, že se dá konzumovat i nezralé, ale i přezrálé.

#4 Kiwano

Tento podivně vypadající plod se zelenou dužinou se také nazývá divoká okurka. Pochází z kontinentální Afriky a je velmi oblíbené v Zimbabwe. Má nasládlou chuť, ale nečekejte zázraky. Konzistence plodu připomíná želatinu. Rozhodně si Kiwano zaslouží místo v našem seznamu ‚Neobvyklé tropické ovoce‘

#5 Rambutan

Rambutan je další neobvyklé tropické ovoce, které jsem několikrát na pultech v českých supermarketech viděla a měla možnost ochutnat. Rambutanu se daří v horkých klimatických podmínkách v Indonésii a Malajsii. Jsou velmi chutné a snadno se loupou. Jejich střed je krémovitý. Údajně pomáhá při zácpě. Rozhodně ho při návštěvě jihovýchodní Asie nevynechte.

#6 Mangostan

Mangostan má sladkokyselou chuť, která by se dala přirovnat směsi hroznového vína, ananasu, grepu a broskve. Jí se obvykle bez jakékoli další přípravy. S tímto nezvyklým tropickým ovocem se můžete setkat v jihovýchodní Asii.

#7 Crescentia

Crescentia je také neobvyklé tropické ovoce, které si vychutnáte především v Jižní Americe. Mnoho druhů tohoto ovoce je za syrova jedovaté. Například crescentia cujete je často nakládaná a nebo je součástí oblíbené sladkosti caraboco. Semínka této rostliny se praží a vyrábí se z nich vynikající káva.

#8 Jabuticaba

Jabuticaba neboli brazilský hroznový strom je exotické ovoce, které také hledejte v Jižní Americe. Tyto plody rostou ze samotného kmene a jsou tak podivné, že jen to vás donutí je vyzkoušet. Můžete si z nich také pořídit marmeládu. V jabuticabě byly nalezeny protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné látky.

#9 Jackfruit

Ve svém přirozeném prostředí lze tropické ovoce Jackfruit najít po celé Indii, jihovýchodní Asii, Karibiku, Jižní Americe i v Mexiku. Není tak složité se v Evropě k tomuto ovoci dostat prostřednictvím obchodů, které prodávají exotické ovoce. Lze jej při správném zpracování použít jako náhradu masa. Jakmile je jackfruit zralý, hodí se spíše do sladkých pokrmů, ale nezralý se dá nasekat nebo rozdrtit a použít do různých pokrmů od tortil až po sendviče do kterých normálně přidáváte maso.

#10 Graviola

Pokud máte rádi ananas nebo mango, tak vám toto ovoce jistě zachutná! Chutná totiž jako mix těchto dvou známých plodů ovoce. Vyrábí se z něj zmrzliny a lahodné chlazené nápoje. Toto chutné ovoce hledejte v Latinské Americe, Asii, Oceánii i Africe. Je součástí medicíny již celá staletí. Plod nebo šťáva se užívá ke snížení horečky, proti průjmu a úplavici a zabíjí červy a jiné parazity.

#11 Buddhova ruka

Existuje spousta exotických druhů ovoce, které vypadají podivně a Buddhova ruka patří určitě k těm nejpodivnějším. Pěstuje se v Číně a Japonsku a vyznačuje se krásnou vůní. Neobsahuje žádnou dužinu, ale krásně dochutí alkoholický nápoj, jídlo a vlastně cokoli čemu chcete dodat chuť i vůni. V Asii se dokonce používá k provonění domácností.

#12 Tamarind

Tamarind není nijak zvlášť složité sehnat i v České republice, kde se občas vyskytuje na pultech supermarketů. Tamarind pochází z Afriky a nachází se také v tropických oblastech Asie a Mexika. Ovoce zraje uvnitř lusků, které mohou být konzumovány čerstvé i sušené. Má osvěžující kyselou až sladkokyselou příchuť přípomínající sušené švestky. Je součástí chutney (čatní), worcestrové omáčky i různých omáček na steaky.

#13 Karambola

Žlutá karambola je zralá a velmi chutná. Pokud na něj narazíte v obchodě, rozhodně jej neváhejte ochutnat. Přináší také mnoho zdravotních výhod: je protizánětlivý, obsahuje draslík a vitamin C, pomáhá regulovat trávení a hladinu cukru v krvi. Navíc obsahuje jen velmi málo kalorií. Pozor si dejte pokud máte problém s ledvinami, obsahuje toxin, který ledviny nejsou schopny zpracovat.

Pokud se vám článek líbil rozhodně navštivte naši sekci Cestování nebo článek o druzích ovoce, o kterých jste ještě ani neslyšeli! Jak připravit tropické ovoce se dozvíte zde.

Hodnocení
5 (1 hlas)
Zdeněk Hruška

Jmenuji se Zdeněk Hruška a vždy jsem si přál tvořit satiru. Rád vyhledávám zajímavé a vtipné články, o které se posléze mohu podělit s ostatními. Mezi mé nejoblíbenější spisovatele patří Paulo Coelho a Jack Kerouac, který byl stejně nadšený poutník jako já.

Share
Published by
Zdeněk Hruška
Tags: ovoce

Nedávné články

FACEBOOK: není tak bezpečný! Seznam největších chyb (prozatím)

Tento článek byl publikován 2.3. 2020 a aktualizován dne 4.10.2021 po globálním výpadku Facebook, Instagram…

3 roky ago

OPILECKÁ VÝMĚNA: Lukáš je alkoholik a hysterická cikánka 10.2.2021

Alkohol ve Výměně manželek není novinka. Poslední díl odvysílaný 10.2.2021 by se mohl jmenovat jako…

3 roky ago

Elon Musk nahradí Deppa ve 3. dílu Fantastických zvířat!

Dlouho se spekulovalo, kdo bude tím, kdo zastoupí ve 3. a zároveň posledním dílu Fantastických…

3 roky ago

Přišel o penis kvůli infekci! Dočasně mu ho přišili na paži. Proč?

Brit Malcolm MacDonald (45) přišel dočasně o penis kvůli těžké infekci krve. Je to kuriózní…

3 roky ago

Viktor Sheen BARVY (2020) – RECENZE na nový album

Ti, kteří se orientují alespoň trochu na české hudební scéně znají nebo alespoň slyšeli jméno…

4 roky ago

Muž šel na Covid test, pak vytáhl z nosu zadní nápravu na Octavii

Všichni z Facebooku víme, že čeští občané testovaní na covid již vytáhli ze svých nosů…

4 roky ago