Polydimethylsiloxan
Polydimethylsiloxan je forma silikonu, která se používá v celé řadě průmyslových odvětví, včetně výroby pro péči o pleť. McDonald’s ho používá jako činidlo proti pěnění aby se zabránilo bublání a stříkání oleje. Je zvláštní, že kromě USA se do hranolek v mezinárodních pobočkách nepřidává.
Vše ostatní
Kyselina citronová je velmi nenápadná ingredience se kterou se setkáváte především v ovoci. Do hranolek se přidává speciální antioxidant založený na citronu, který se používá k prodloužení trvanlivosti smažených potravin.
Dále obsahují hydrolyzovanou pšenici a mléko, které se ve spojení s aromatem hovězího masa spojují v chuťovou bombu. Z tohoto důvodu nejsou hranolky od McDonald’s vhodné pro lidi, kteří nesmí pšenici nebo mléčné výrobky.
Výroba hranolek
Brambory jsou oloupány a nakrájeny na typický tvar. Přírodní cukry se odstraňují postupem blanšírování ještě před přidáním chemických látek. Poté se přidá dextróza a pyrofosfát sodný. Zde hranolky získají barvu. Dále se smaží v oleji kam se přidává hovězí aroma, hydrolyzovaná pšenice a mléko. Dále se hranolky zmrazí a odesílají na pobočky McDonald’s kde jsou dále smaženy ve vícero olejích a zde se přidává TBHQ. Nakonec se jen osolí a podávají zákazníkovi.
Hydrogenované „trans“ tuky
Jeden z nejméně zdravých aspektů hranolek u McDonald’s je v hydrogenovaném sójovém oleji, ve kterém jsou smažené. Tyto tuky jsou velmi nezdravé a mohou vést k problémům s cholesterolem, srdečním onemocněním a mozkovým mrtvicím.
Mezinárodní variace
Podle McDonald’s jejich indické pobočky používají pouze brambory, sůl a vegetariánský olej z palmových olejů ke smažení a jen malé množství dextrózy. V pobočkách po celém světě, včetně Austrálie, Dánska a Izraele společnost McDonald’s používá k výrobě hranolků řepkový olej.
Měli bychom je jíst?
Všechny chemické přísady jsou oficiálně schváleny a dlouhodobé účinky při konzumaci hranolek mohou být spíše nutričního rázu (např. riziko nadváhy). Přesto pozor na trans-tuky a rozhodně si kupujte hranolky od McDonald´s v rozumné míře. Dobrou chuť!
Pokud se chcete dozvědět další zajímavé věci, tak navštivte naší sekci ZAJÍMAVOSTI. Rozhodně nepřehlédněte článek, kde je zveřejněn tajný recept z KFC a proč je kuře z KFC tak dobré!