Druhy oleje mohou být klíčové při vaření některých specifických jídel či kuchyní. Každý z vás ví, že existuje mnoho druhů olejů. Jaký olej je ale vhodný s ohledem na zdraví a k čemu různé druhy používat? Pokud jste si nevěděli rady, tak vám přinášíme souhrn informací, které vám pomohou při příštím výběru oleje.
Druhy oleje:
- Olivový olej
- Slunečnicový olej
- Sezamový olej
- Kokosový olej
- Řepkový olej
- Hroznový olej
- Sójový olej
- Rostlinný olej
- Arašídový olej
- Avokádový olej
- Palmový olej
- Chilli olej
#1 Extra panenský a olivový olej
Jistě víte, že je existuje extra panenský olivový olej a další jeho druhy oleje například z pokrutin. Podle Kitchn je v zásadě nejlepší extra panenský olivový olej, který je nerafinovaný, vysoce kvalitní a má vysoký obsah vitamínů a minerálů, má silnou olivovou příchuť a zlatozelenou barvu. Klíčovým faktem o extra panenském olivovém oleji je to, že má nízký bod přepálení (tzv. kouřový bod), což znamená, že byste jej neměli používat pro věci jako smažení nebo pečení.
Extra panenský olivový olej je nejkvalitnější olivový olej a kvalita klesá, když postupujete dalšími variacemi, jako je panenský olivový olej, z pokrutin a extra lehký. Čím je kvalita nižší, tím vyšší je kouřový bod. Na smažení je extra lehký olivový olej vhodný, ale do salátů a studené kuchyně doporučujeme ten extra panenský.
#2 Slunečnicový olej
Podle BBC Good Food je slunečnicový olej jejich preferovaným olejem pro pečení. Má neuvěřitelně jemnou chuť, která nepřevyšuje ostatní ingredience, a také, že je to perfektní volba pro olej, který udrží všechny vaše dorty a sušenky chutné i několik dní. Slunečnicový olej má také některé další výhody a Národní asociace slunečnic říká, že slunečnicový olej s vysokým obsahem oleje má nejvyšší množství dobrého tuku – mononenasycená odrůda, která může pomoci zlepšit hladinu cholesterolu.
#3 Sezamový olej
Sezamový olej pochází ze sezamových semen. Podle BBC Good Food byste tento olej neměli používat k vaření, ale měli byste si ho nechat ve své kuchyni. Je sladký, s téměř ořechovou příchutí, který se lépe používá k dochucování, než jakýmkoli typickým způsobem pro oleje. Je to klíčová součást asijských pokrmů a společnost Perfect Pantry jej doporučuje používat na jakémkoli asijském jídle, které potřebuje zvláštní chuť. Je vhodný na smažené i nesmažené nudle, ke krevetkám i hovězímu masu, takže jej doporučujeme vlastnit zejména pokud rádi experimentujete s asijskou kuchyní.
#4 Kokosový olej
Jistě jste někdy zaslechli, že kokosový olej je vhodný pro vaše zdraví. Podle Shape má kokosový olej vysoký obsah tuku, ale je to druh tuku, který je spojen se zlepšením vašeho cholesterolu – a proto je o něco zdravější. Pokud opravdu uvítáte příchuť kokosu (vhodnou pro pečení nebo v exotické kuchyni), tak sáhněte po extra panenské nebo panenské variantě ze stejného důvodu jako u olivového oleje. Kokosový olej je při pokojové teplotě tuhý, ale po ohřevu na pánvi má konzistenci stejnou jako běžné oleje. Má také vysoký kouřový bod, což je vlastnost, která je skvělá pro pečenou zeleninu nebo kari.
#5 Řepkový olej
Olej z řepky je vyroben z květu řepky, botanického mistrovského díla důležitého pro některé části světa (dokonce se slaví každoročním festivalem v Číně). Podle Berkeley Wellness není o nic lepší nebo horší než jakýkoli jiný druh oleje ze zeleniny a také tvrdí, že kvalitní řepkový olej je poněkud zdravá volba. Harvard’s School of Public Health také toto potvrzuje. Nejlepší využití řepkového oleje je to, u kterého se nezahřívá na vysokou teplotu, protože při zvyšování teply např. u smažení vytváří reakci, která přeměňuje nenasycené tuky na trans-tuky, tedy ničí dobré tuky a zvyšuje množství špatného tuku.
#6 Hroznový olej
Hroznový olej skutečně pochází z hroznů, jak název napovídá, a podle Foodal se většina hroznového oleje vyrábí jako vedlejší produkt při výrobě vína. Semena se prosévají poté, co se hrozny lisují na víno, a zbude velmi lehce ochucený olej, který není nijak zvlášť výrazný. Má také vysoký kouřový bod, takže jej můžete použít pro smažení a přípravu jídla které je vystaveno extrémně vysokému teplu. Je dokonce i zdravý: Studie vedená Ústavem technologie v potravinách pro zdraví zjistila, že hroznový olej má vysoký obsah fenolů a zdravých tuků a bylo zjištěno, že má protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.
#7 Sójový olej
Sójový olej se používá v široké škále komerčně vyráběných potravin a pokud jde o vaši kuchyni, lze jej použít v podstatě na cokoliv. Vzhledem k tomu, že sójový olej není nijak zvlášť chuťově výrazný, můžete jej použít s vědomím, že to nezmění chuť konečného jídla.
#8 Rostlinný olej
Rostlinný olej byl tlačen na vedlejší kolej, pokud jde o moderní oleje, ale je u nás celkem běžně dostupný. Ve skutečnosti existuje praktický důvod, proč si ho nechat po ruce: smažení. Rostlinný olej má vysoký kouřový bod. Podle The Kitchn je rostlinný olej jedním z nejvšestrannějších druhů oleje a můžete jej použít v téměř jakémkoli receptu, který vyžaduje olivový olej. Nedávná studie publikovaná v BMJ zjistila, že je rostlinný olej velmi nezdravý. Smažení něčeho v rostlinném oleji způsobí, že to bude chutné, ale nebude to zdravé, což je rozhodně klíčové.
#9 Arašídový olej
Jeden americký fastfoodový řetězec Five Guys dokonce používá pouze arašídový olej a v budoucnu to nehodlá měnit. Je to proto, že je to jeden z nejlepších olejů, který si můžete vybrat pro smažení, a The Peanut Institute říká, že je to z několika různých důvodů. Neabsorbuje a nepřenáší příchutě, takže můžete smažit řízky a poté hermelín, aniž byste zaznamenali jakoukoli chuť řízků. Můžete jej také zahřát na vyšší teplotu než jiné oleje a vyšší teplota znamená, že se hodí na smažení. Má vysoký obsah zdravých tuků, nízký obsah špatných tuků a dodává jemnou, ořechovou příchuť všemu, na co jej použijete. Může však představovat riziko pro alergiky na ořechy.
#10 Avokádový olej
Není tajemstvím, že avokáda jsou úžasná, takže by nemělo být překvapením, že odpověď na otázku „Mám zkusit avokádový olej?“ je jednoznačně „Ano!“. Avokádový olej je dost podobný olivovému oleji, ale avokádový olej má však bohatší texturu a trochu máslovou chuť. Stejně jako olivový olej se hodí do studené kuchyně. Fine Dining Lovers poznamenává, že má výhodu oproti olivovému oleji, a to je vyšší kouřový bod. Avokádový olej lze také použít v teplých pokrmech a určitě jej můžete přidat do pánve, restovaných jídel nebo receptů na pečení. Říká se, že je tu jedna věc, ve které opravdu vyniká: domácí majonéza.
#11 Palmový olej
Pravděpodobně jste slyšeli špatné věci o palmovém oleji. Světový fond pro ochranu přírody uvádí, že produkce palmového oleje ve velkém měřítku má ničivé dopady na životní prostředí, včetně ničení prostředí tygrů, slonů a nosorožců, spolu s domorodými obyvateli, kteří sdíleli svůj domov s některými z nejvíce ohrožených živočišných druhů. Bylo zjištěno, že přispívá k věcem, jako je změna klimatu, eroze půdy a znečištění ovzduší, a pro mnoho z nás to stačí, abychom hledali něco, co je šetrnější k životnímu prostředí. Podle zjištění Berkeley Wellness nemá palmový olej zřejmě žádný z potenciálně dobrých účinků, které nabízí jiné druhy oleje.
#12 Chilli olej
Pokud jste fanoušek pálivého a kořeněného jídla, měli byste si určitě vyrobit láhev chilli oleje. Chili olej není extrahován z chilli, ale můžete si ho vyrobit tím, že vezmete obyčejný olej a naložíte do něj čerstvé chilli papričky. Stačí zahřát olej a chilli na pánvi a budete mít skvělý olej. Doporučujeme hodit krutony do trochu chilli oleje a osmažit.
Jednotlivé druhy oleje se od sebe liší a určitě je třeba zvážit fakta před jejich nákupem. Jak se vám článek líbil? A jaké druhy oleje používáte ve své kuchyni vy? Pro další zajímavé články se podívejte do sekce jídlo.