Kdo by neměl rád hranolky z McDonaldu. Milujeme fastfoodová jídla a díky jejich jedinečné chuti je často upřednostňujeme před vlastním zdravím. Kromě mastných hamburgerů, pochybných McNuggetek a překvapivě kalorických salátů můžeme najít útěchu i v hranolkách.
Jak nezdravé mohou být? Dáte dohromady brambory, sůl a osmažíte je. Snadné, že? Není to tak, protože hranolky od McDonald’s obsahují i jiné věci!
Hranolky z McDonaldu – nutriční hodnoty
Pokud vás zajímá co jíte, tak první věc na kterou se podíváte při výběru jídla jsou nutriční informace. Střední hranolky u McDonald’s obsahují 340 kalorií (16g tuku a 44g sacharidů). Není to nijak zvlášť hodně pokud si je dáte samotné a v porovnání s jinými hranolkami zde není nic alarmujícího.
Přísady
Pokud si hranolky uděláte doma, s největší pravděpodobností potřebujete tři základní ingredience: brambory, sůl a olej. Hranolky od McDonald’s, ale obsahují celkem 19 ingrediencí mezi nimiž jsou chemikálie, tuky a kyseliny. Některé jsou zde pro zvýraznění chuti a jiné pomáhají chránit hotové hranolky. Ve skutečnosti jsou tyto ingredience zbytečné a neuvěřitelně nezdravé!
Hovězí příchuť
Vegetariáni a vegani zbystřete! Jednou z mnoha přísad, které jsou obsaženy v každé porci hranolků od McDonald’s je hovězí příchuť. V období kdy McDonald’s přestal smažit hranolky v živočišném (hovězím) tuku vznikly aromata, která se přidávají do oleje. Není zaručeno, že pocházejí z hovězího masa a spíše očekávejte kvasinky, bílkoviny a hovězí maso – ne však skutečné. Díky této přísadě nejsou hranolky vhodné pro vegany jak by se na první pohled mohlo zdát. V roce 2001 byla společnost žalována za pokus naznačit, že hranolky jsou vhodné pro vegany a vegetariány.
Dextróza
Podle samotné společnosti se do hranolek přidává dextróza, což je forma cukru, která z brambor odstraní přírodní sacharidy. Hranolky to do značné míry zbarví „do zlatova“. Dextróza se nastříká před smažením na hranolky.
TBHQ neboli E319
TBHQ jinak známý jako terciální butylhydrochinon nebo E319 je chemický konzervant, který se používá kvůli prodloužení doby skladování mnoha potravin. Zdravotní rizika TBHQ mohou být celkem zajímavé – může vést k poruchám vidění a jiným nežádoucím vedlejším účinkům. Naštěstí pro milovníky hranolků vedlejší účinky přichází s dávkami vyššími než jsou obsaženu u hranolek.