Boloňské špagety jsou oblíbeným pokrmem po celém světě ačkoli v Itálii tento pokrm nikdo nejí se špagetami a dokonce se mu říká ragú.
Boloňské špagety jsou oblíbeným italským pokrmem, ačkoli v Itálii přílohu špagety k této omáčce neznají. Italové vaří boloňskou omáčku s těstovinami tagliatelle. V tomto receptu jsou obsaženy veškeré suroviny, které z vašich boloňských špaget udělají zaručeně nejlepší recept! Ideální doba vaření je okolo 3 hodin a někteří se dostanou na 4 hodiny.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g pancetta není povinná
- velká cibule drobné kostičky
- 120 g mrkve drobné kostičky
- 70 g celer drobné kostičky
- 2 stroužky česneku prolisované
- 350 g mleté hovězí maso můžete i mix s vepřovým
- 100 ml bílé suché víno
- 150 g čerstvých rajčat
- 400 g rajčatové pyré
- 1 lžička oregano
- špetka muškátového oříšku
- 3 ks bobkový list
- 2 kuličky nové koření
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 ml plnotučné mléko
- třtinový cukr
- strouhaný parmazán nebo pecorino
- sůl & pepř
- hrst čerstvé bazalky dle chuti
- špagety nebo tagliatelle
Postup na boloňské špagety
#1 Do velkého hrnce přidejte olej, máslo, pancettu, cibuli, mrkev a celer. Po zesklovatění přidejte česnek a minutku míchejte. Přidejte mleté maso a vařečkou jej rozdělujte na menší kousky. Podlijte bílým vínem a vařte dokud se víno téměř nevypaří.
#2 Přidejte rajčata, rajčatové pyré, oregáno, muškátový oříšek (nejlépe čerstve nastrouhaný/podrcený), bobkový list a nové koření. Vařte a vždy když se omáčka bude přichytávat ke dnu, tak podlijte vývarem nebo vodou dle potřeby. Tento proces trvá cca 1 – 1.5 hodiny na mírném plameni.
#3 Na posledních 20 minut zalijte plnotučným mlékem na zjemnění omáčky a zbavení její nakyslé chuti. Dle chuti přidejte sůl, pepř a třtinový cukr. Na samotném konci vmíchejte do omáčky bazalku. Při podávání nezapomeňte posypat parmazánem (parmigiano reggiano) nebo ovčím sýrem pecorino.
jindra
je to dobre
Proc mas takovy meno
Filip Hořejší
Čistě z recese. 🙂