BOLOŇSKÉ ŠPAGETY: Nejlepší recept (3 fotky)

BOLOŇSKÉ ŠPAGETY: Nejlepší recept
Boloňské špagety jsou oblíbeným pokrmem po celém světě ačkoli v Itálii tento pokrm nikdo nejí se špagetami a dokonce se mu říká ragú.

Boloňské špagety jsou oblíbeným italským pokrmem, ačkoli v Itálii přílohu špagety k této omáčce neznají. Italové vaří boloňskou omáčku s těstovinami tagliatelle. V tomto receptu jsou obsaženy veškeré suroviny, které z vašich boloňských špaget udělají zaručeně nejlepší recept! Ideální doba vaření je okolo 3 hodin a někteří se dostanou na 4 hodiny.

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g pancetta není povinná
  • velká cibule drobné kostičky
  • 120 g mrkve drobné kostičky
  • 70 g celer drobné kostičky
  • 2 stroužky česneku prolisované
  • 350 g mleté hovězí maso můžete i mix s vepřovým
  • 100 ml bílé suché víno
  • 150 g čerstvých rajčat
  • 400 g rajčatové pyré
  • 1 lžička oregano
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 ks bobkový list
  • 2 kuličky nové koření
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml plnotučné mléko
  • třtinový cukr
  • strouhaný parmazán nebo pecorino
  • sůl & pepř
  • hrst čerstvé bazalky dle chuti
  • špagety nebo tagliatelle
pravá boloňská omáčka se špagetami a mletým masem

Postup na boloňské špagety

#1 Do velkého hrnce přidejte olej, máslo, pancettu, cibuli, mrkev a celer. Po zesklovatění přidejte česnek a minutku míchejte. Přidejte mleté maso a vařečkou jej rozdělujte na menší kousky. Podlijte bílým vínem a vařte dokud se víno téměř nevypaří.

#2 Přidejte rajčata, rajčatové pyré, oregáno, muškátový oříšek (nejlépe čerstve nastrouhaný/podrcený), bobkový list a nové koření. Vařte a vždy když se omáčka bude přichytávat ke dnu, tak podlijte vývarem nebo vodou dle potřeby. Tento proces trvá cca 1 – 1.5 hodiny na mírném plameni.

#3 Na posledních 20 minut zalijte plnotučným mlékem na zjemnění omáčky a zbavení její nakyslé chuti. Dle chuti přidejte sůl, pepř a třtinový cukr. Na samotném konci vmíchejte do omáčky bazalku. Při podávání nezapomeňte posypat parmazánem (parmigiano reggiano) nebo ovčím sýrem pecorino.

druhy těstovin
Sending
User Review
5 (1 vote)
Tags:

Napište komentář

Máte zapnutý Ad Block?

Pro úplné zobrazení stránek doporučujeme AdBlock pro tento web vypnout.

Refresh