![BOLOŇSKÉ ŠPAGETY: Nejlepší recept](https://www.weightlossresources.co.uk/pimg/wlr/s/spaghetti-bolognese-on-wooden0background-article.jpg)
Boloňské špagety jsou oblíbeným pokrmem po celém světě ačkoli v Itálii tento pokrm nikdo nejí se špagetami a dokonce se mu říká ragú.
Boloňské špagety jsou oblíbeným italským pokrmem, ačkoli v Itálii přílohu špagety k této omáčce neznají. Italové vaří boloňskou omáčku s těstovinami tagliatelle. V tomto receptu jsou obsaženy veškeré suroviny, které z vašich boloňských špaget udělají zaručeně nejlepší recept! Ideální doba vaření je okolo 3 hodin a někteří se dostanou na 4 hodiny.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g pancetta není povinná
- velká cibule drobné kostičky
- 120 g mrkve drobné kostičky
- 70 g celer drobné kostičky
- 2 stroužky česneku prolisované
- 350 g mleté hovězí maso můžete i mix s vepřovým
- 100 ml bílé suché víno
- 150 g čerstvých rajčat
- 400 g rajčatové pyré
- 1 lžička oregano
- špetka muškátového oříšku
- 3 ks bobkový list
- 2 kuličky nové koření
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 ml plnotučné mléko
- třtinový cukr
- strouhaný parmazán nebo pecorino
- sůl & pepř
- hrst čerstvé bazalky dle chuti
- špagety nebo tagliatelle
![pravá boloňská omáčka se špagetami a mletým masem](https://jsemkokot.cz/wp-content/uploads/2020/07/image-22.png)
Postup na boloňské špagety
#1 Do velkého hrnce přidejte olej, máslo, pancettu, cibuli, mrkev a celer. Po zesklovatění přidejte česnek a minutku míchejte. Přidejte mleté maso a vařečkou jej rozdělujte na menší kousky. Podlijte bílým vínem a vařte dokud se víno téměř nevypaří.
#2 Přidejte rajčata, rajčatové pyré, oregáno, muškátový oříšek (nejlépe čerstve nastrouhaný/podrcený), bobkový list a nové koření. Vařte a vždy když se omáčka bude přichytávat ke dnu, tak podlijte vývarem nebo vodou dle potřeby. Tento proces trvá cca 1 – 1.5 hodiny na mírném plameni.
#3 Na posledních 20 minut zalijte plnotučným mlékem na zjemnění omáčky a zbavení její nakyslé chuti. Dle chuti přidejte sůl, pepř a třtinový cukr. Na samotném konci vmíchejte do omáčky bazalku. Při podávání nezapomeňte posypat parmazánem (parmigiano reggiano) nebo ovčím sýrem pecorino.
![druhy těstovin](https://jsemkokot.cz/wp-content/uploads/2020/07/image-23.png)
jindra
je to dobre
Proc mas takovy meno
Filip Hořejší
Čistě z recese. 🙂