Kdo nemiluje čerstvé ovoce? Je vynikající, sladké a dobré pro zdraví. Pokud máte hlad, jakou lepší volbu můžete udělat, než si dát kousek čerstvého ovoce, že? Bohužel ne všechny plody jsou stejně blahodárné pro zdraví. Některé ovoce dokonce není zdravé vůbec a je lepší se mu vyhýbat!
Měli byste vyhledávat ovoce s vysokým obsahem vlákniny a vitamínů a zároveň s nízkým obsahem kalorií a cukru. Pokud přemýšlíte o tom, které ovoce použít jako základní suroviny ve vaší stravě a které si dopřát jen občas, je důležité znát fakta, abyste mohli udělat tu nejlepší volbu pro tvé tělo. Toto jsou plody, které byste měli a neměli jíst.
#1 Jezte: Ananas
Pokud hledáte tropické ovoce se spoustou zdravotních výhod, nehledejte nic jiného než ananas, bohatý na vitamín C a mangan. Nejlepším důvodem k zařazení ananasu do vaší stravy je však enzym zvaný bromelain, který můžete získat jedením tohoto chutného ovoce.
Podle studie Biotechnology Research International pomáhá bromelain absorbovat antibiotika, zastavuje průjem a může dokonce bojovat proti cukrovce, srdečním onemocněním a rakovině. Také zkracuje dobu hojení po operacích a používá se k léčbě zánětů a sportovních úrazů.
Pokud hledáte způsoby, jak začlenit více ananasu do vaší stravy, zkuste si ho dát na pizzu, přidat do svého smoothie nebo jen tak nakrájet k svačině. Můžete ho připravit s ovesnou kaší, přidat ho k hovězímu tacos a nebo nakrájet na nějakou salsu.
#2 Jezte: Borůvky
Všechny lesní plody/bobule mají neuvěřitelné přínosy pro zdraví, ale borůvky vše posouvají na jinou úroveň. Jeden šálek borůvek obsahuje 4 gramy vlákniny a pouze 15 gramů uhlohydrátů. V tomto šálku získáte také 24% denního doporučeného vitamínu C a 36% doporučené dávky vitaminu K. Díky vysokému obsahu vlákniny vás naplní, aniž by obsahovali přebytek kalorií.
Borůvky mají více antioxidantů než většina ostatních druhů ovoce nebo zeleniny. Antioxidanty mohou snižovat účinky stárnutí působením proti poškození DNA. Studie také zjistily, že borůvky mohou zlepšit vaši paměť, mít antidiabetické účinky a po přísném cvičení mohou snížit poškození svalů. Kromě toho, borůvky mohou pomoci předcházet infekcím močových cest. Chcete jíst více borůvek? Přidejte je do guacamole, udělejte lahodné borůvkové palačinky nebo je přidejte do salátu.
#3 Jezte: Vodní meloun
Existuje dobrý důvod, proč najdete meloun na většině letních grilovaček – nejen že je chutný, ale také vám pomáhá zůstat hydratovaný, protože obsahuje 92% vody. Meloun se může pochlubit řadou dalších výhod pro zdraví, včetně snížení krevního tlaku a pomoci s bolestí svalů. Meloun obsahuje širokou škálu živin, včetně vitamínu C, draslíku, mědi, vitaminu A a vitaminu B5.
Velká výhoda melounu je vysoká hladina citrulinu, který najdete v bílé části kůry melounu. Ve vašem těle se citrullin promění v aminokyselinu arginin, která pomáhá mnoha vašim vnitřním orgánům, včetně plic a reprodukčního systému.
#4 Jezte: Jablka
Jablka jsou levné, snadno dostupné, chutné a zdravé. Mohou být dobré pro hubnutí, protože obsahují velké procento vody a mají také vysoký obsah vlákniny (ve středně velkém jablku jsou 4 gramy), takže vás naplní, aniž by vás naplnili kaloriemi. Slupky jablek také obsahují polyfenoly, druh antioxidantů, o kterých bylo prokázáno, že snižují riziko mrtvice a srdečních chorob.
Ve slupkách jablek je pětkrát více polyfenolů než ve zbytku jablek, takže tuto část nevyhazujte! Pokud vás zajímá, zda všechna jablka mají stejné nutriční výhody, nemají. Přeskočte zelená jablka a ty červená, protože většina polyfenolů se nachází ve slupce červeného jablka. Ve vaší stravě je vždy místo pro další jablka a milion způsobů, jak s nimi vařit.
#5 Jezte: Grepfruit
Budete překvapeni, když zjistíte, kolik živin je obsaženo grapefruitu. Pouze polovina grapefruitu obsahuje 64 procent denního doporučeného vitamínu C a také malé množství bílkovin, vitaminu A, manganu, thiaminu, folátu a hořčíku. Navíc, půl grapefruitu obsahuje pouze 52 kalorií, což je téměř nejméně kalorií u ovoce.
Grapefruit také obsahuje velké množství antioxidantů. Jedním z nich je lykopen, u kterého bylo prokázáno, že v řadě studií snižuje riziko rakoviny. Grapefruit obsahuje také flavoneny, které mají protizánětlivé vlastnosti. Grapefruity jsou kyselé, takže myšlenka jíst je syrové vás nemusí přitahovat. V tom případě je zkuste posypat mátou, medem a trochou soli.
#6 Jezte: Avokádo
Jako byste potřebovali další důvod k milování avokáda, podívejme se na některé z důvodů, proč byste se pro ně měli nadchnout. Podle jedné studie avokádo obsahuje nejen velké množství vitamínu E, draslíku a železa, ale má také vysoký obsah tuku. Ptáte se, proč je to dobré? Protože je to nenasycený mastný tuk a je to druh, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Je toho také víc. Draslík v avokádu pomáhá regulovat krevní tlak a bojovat s únavou a obsahuje také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které vám pomáhají snižovat riziko srdečních chorob. Obsahuje také vitaminy B6, C a D, které váš imunitní systém potřebuje, aby vás udržel zdravý. Ukázalo se, že některé z typů tuků v avokádu pomáhají chránit před určitými typy rakoviny. Avokádo má vysoký obsah kalorií – jeden může obsahovat asi 400 – ale jako součást zdravé výživy je nutností. Zkuste to na snídani jako avokádový toast, nebo naplněné vejcem a zapečené.
#7 Jezte: Citrony
Jeden citron vám dává 139 procent denního vitamínu C. LiveScience říká, že to není jediná dobrá věc, co se týká citronů. Jsou nízkokalorické, neobsahují tuky a jsou plné kyseliny listové, která pomáhá chránit před mrtvicí a zlepšuje kardiovaskulární systém. Je také vhodný pro každého, kdo je náchylný k ledvinovým kamenům.
Ukázalo se, že půl šálku citronové šťávy denně zabraňuje tvorbě kamenů, a studie naznačují, že také pomáháte svému tělu chránit se před vysokým obsahem cholesterolu a dokonce i rakovinou. Někteří tvrdí, že citrony pomáhají při trávení, a zatímco někteří odborníci na výživu odhalili myšlenku, že citrony a citronová voda pomáhají při hubnutí, citrony jsou skvělý způsob, jak přidat chuť do vody, pokud se snažíte udržovat hydrataci, není potřeba žádný cukr.
#8 Jezte: Kiwi
Studie zjistily, že vláknina přítomná v kiwi má masivní dopad nejen na podporu trávení, ale také na zlepšení toho, jak vaše tělo vstřebává živiny. Existují také důkazy o tom, že pomáhá zmírňovat bolest při zácpě, omezuje nadýmání a nepohodlí a zvyšuje celkové zdraví střev. Studie z Massey University naznačují, že se jedná o enzym nazývaný aktinidin, který dělá kiwi neocenitelným doplňkem každé stravy.
#9 Jezte: Jackfuit neboli Chlebovník
Rozhodně nemusíte být vegetariáni nebo vegani, abyste si mohli pochutnat na bezmasých jídlech, a pokud chcete rozšířit svůj repertoár vaření na více jídel zaměřených na ovoce a zeleninu, měli byste zařadit chlebovník do své kuchyně. Jackfruit je něco velmi podivného: podle AP se pěstuje jako náhrada masa. Je to proto, že když ještě není zralé, může být rozdrcen, jako kdybyste roztrhali vepřové nebo kuřecí maso.
Myšlenka ovoce jako hlavní složky jídle může znít divně, ale má neutrální chuť, absorbuje jakékoli koření, které chcete použít, a má strukturu, která drží. A jakmile dozraje, je stále dobrý: tehdy ho chcete použít jako dezert. Je tu ještě více dobrých zpráv: je to dobré i pro vás. Medical News Today říká, že jackfruit je plný vitamínů a živin a že se také zjistilo, že pomáhá snižovat cholesterol, snižovat krevní tlak a vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Dodává tělu to, co potřebuje k udržení zdraví kůže, kostí a krevních cév.
#10 Jezte: Granátové jablka
Rozhodně si čas od času kupte granátové jablko. Podle BBC GoodFood obsahují granátová jablka asi trojnásobné množství antioxidantů, které dostanete v zeleném čaji nebo v červeném víně. Studie rovněž naznačují, že granátová jablka mohou pomoci v boji proti zánětu a snížit krevní tlak a riziko srdečních chorob. Když se další studie zaměřila na to, zda denní sklenice šťávy z tohoto ovoce může zlepšit paměť, výsledky byly slibné.
Healthline nazývá granátová jablka jedním z nejzdravějších plodů na světě, a to je docela velké tvrzení. Důvodem je, že granátová jablka obsahují dvě unikátní sloučeniny: puniklaginy a kyselinu penickou. To jim dává největší přínos pro zdraví a je možné, že bude ještě objeveno více: granátová jablka byla dokonce spojena se zvýšenou úspěšností v boji proti určitým typům rakoviny. Stále přemýšlíte, jestli to stojí za to?
Našlo se v článku ovoce, které začnete jíst?