Dračí dech – to je název nejpálivější chilli papričky na světě, která překonala i Carolinu Reaper!

Scovilleova stupnice je široce používanou stupnicí k určení pálivosti paprik a na samotném vrcholu má nového krále. Tento korunovaný vítěz však nepochází z oblasti známé pro výrobu chilli papriček, jako je Indie nebo Thajsko. Místo toho byl „Dragon breath“ vypěstován v Severním Walesu ve Velké Británii domácím pěstitelem. Za papričkou, která dostala příznačné jméno Dračí dech stojí Mike Smith společně s vědci z Nottinghamské univerzity.
Samotný název odkazuje na waleskou mytologii ke které drak patří. Paprička měří téměř 2,5 milionu na Scovilleho stupnici. Pro srovnání, papričky jalapeños měří 5 000, habaňeros 150 000 a Carolina Reaper, dříve nejpálivější paprika na světě měří 1,5 milionu. Pepřový sprej má pro představu 5,3 milionu a čistý kapsaicin – látka, která paprikám dává jejich pálivost má neuvěřitelných 16 milionů.
Jaké je využití nejpálivější papriky na světě?

Neočekávejte, že dračí dech najdete v salse. Paprička je tak pálivá, že by mohla spálit hrdlo osoby, která ho požívá, a způsobit anafylaktický šok, který by vedl k usmrcení. Chilli je tak silná, že když byla vystavena na místní výstavě květin, musela být uchovávána ve speciálním kontejneru. Pěstitel se sám dotkl papričky špičkou jazyka a prohlásil: „Položil jsem si kousek na špičku jazyka a prostě to pálilo a pálilo. Musel jsem ji po 10 sekundách vyplivnout„. (zdroj: Daily Post)

Scovilleho stupnice se používá pro určení množství kapsaicinu, který způsobuje pálivost chilli papriček. Označuje, kolikrát je nutné výtažek z papričky naředit vodou, aby v něm kapsaicin už nebyl zjistitelný. Pro další články navštivte sekci zajímavosti.